Indepartarea eficienta a unui biofilm Importanta actiunii mecanice din timpul igienizarii. Stiti cat de importanta este actiunea mecanica aplicata in timpul curatarii pentru indepartarea biofilmelor?
Daca nu stiti deja, veti gasi raspunsul aici.
Este necesara o actiune mecanica pentru a sparge stratul de protectie din jurul biofilmului cu scopul de a permite dezinfectantilor sa actioneze.
Actiunea mecanica se aplica cel mai frecvent prin curatarea manuala, timp in care suprafetele trebuie spalate temeinic folosind ustensile si substante chimice adecvate.
Biofilmul contine un amestec complex de microorganisme ce este transferat de-a lungul procesarii pe suprafetele din industria alimentara formand o „pelicula” ce serveste ca mediu ideal pentru dezvoltarea ulterioara a altor organisme daunatoare ca bacteriile si fungii.
In industria alimentara un biofilm se poate forma pe orice tip de suprafata, dar se gaseste in mod obisnuit in cladiri si echipamente vechi sau slab proiectate si/sau intretinute. Acestea includ pardoseli, scurgeri, conducte sau nise din echipamentele de procesare a alimentelor. De obicei un biofilm nu este vizibil cu ochiul liber si poate adaposti sau proteja microbii de actiunea detergentilor si dezinfectantilor.
Primul pas in mentinerea unui control eficient in ceea ce priveste un biofilm este stabilirea unui plan de igiena adaptat in consecinta si respectarea pasilor din procesele de curatare si dezinfectie.
Depasirea termenelor de igienizare de la aparitia unui biofilm pe o suprafata, ridica si dificultati in indepartarea acestuia datorita faptului ca microoganismele adera in profunzimea suprafetelor si dezvolta pereti celulari mai puternici si rezistenti la actiunea substantelor igienizante.
Pentru minimizarea factorilor de contaminare si raspandire/dezvoltare a florei microbiologice nu este suficienta doar codarea pe culori si avizarea ustensilelor pentru utilizare in sectoarele de productie alimentara.
Conform standardelor globale constructia ustensilelor trebuie sa fie igienica si special adaptata in acest scop:
Constant inovator in ceea ce priveste design-ului igienic al ustensilelor fabricate producatorul Vikan dispune in portofoliul sau de o gama completa de ustensile avizate pentru utilizare in sectoarele de productie alimentara.
Pentru a minimiza riscul contaminarii, alegeti ustensilele de curatare si metodele care maximizeaza indepartarea microorganismelor dar minimizeaza in acelasi timp raspandirea acestora.
Folosim module cookie proprii și ale terților în scopuri analitice și pentru a-ți prezenta publicitate și conținut personalizat pe baza unui profil elaborat în concordanță cu obiceiurile tale de navigare.
Prin click pe "ACCEPT TOATE", acceptati folosirea tuturor Tehnologiilor de tip Cookie. Prin click pe "ACCEPT DOAR ESENTIALE" nu se vor folosi alte cookie in afara de cele strict necesare pentru functionarea website-ului.
Pentru mai multe informații consultă politica de confidențialitate.