Un biofilm este un strat format din microorganisme, în special bacterii care se atașează de o suprafață și formează un scut protector și alunecos în jurul lor.
Stratul alunecos de pe pietrele unui râu este un biofilm natural.
În fabricile alimentare, biofilmele se formează pe echipamente, în țevi, pe pardoseli sau în zone greu accesibile. Peste 90% din bacterii pot realiza un biofilm.
Biofilmele sunt de până la 3.000 de ori mai rezistente la curățare și dezinfectare decât microorganismele obișnuite.
Acest lucru le face extrem de dificil de eliminat și permite bacteriilor să supraviețuiască proceselor standard de igienizare.
Într-o unitate de procesare a alimentelor, un biofilm netratat poate duce la:
Într-o fabrică de lactate, un biofilm format în țevi poate elibera bacterii în lapte chiar și după proceduri standard de curățare (CIP), afectând calitatea finală.
Formarea unui biofilm are loc de obicei în mai multe etape

Bacteriile care formează biofilm:
|
Industria |
Bacterii patogene |
Bacterii de alterare |
|
Cărnii |
Salmonella, Campylobacter, Listeria monocytogenes |
Brochothrix thermosphacta, Leuconostoc, Pseudomonas |
|
Peștelui |
Listeria monocytogenes, Aeromonas hydrophila, Vibrio |
Photobacterium phosphoreum, Pseudomonas |
|
Lactatelor |
Listeria monocytogenes, Salmonella |
Bacillus, Pseudomonas |
|
Băuturilor |
Listeria monocytogenes, Salmonella |
Bacterii producătoare de acid acetic (AAB), Pseudomonas, drojdii |
|
Semipreparatelor |
Listeria monocytogenes, Salmonella |
Bacterii acidolactice, Pseudomonas |
|
Produselor pe bază vegetală |
Listeria monocytogenes, Salmonella, E. coli STEC |
Pseudomonas, drojdii, mucegaiuri |
|
Fructelor și legumelor |
Listeria monocytogenes, Salmonella, E. coli STEC |
Pseudomonas, drojdii, mucegaiuri |
Deși reprezintă o provocare, biofilmul deschide ușa către soluții inovatoare, precum:
Companiile care investesc în prevenirea biofilmelor pot obține un avantaj competitiv semnificativ.
Un concept tot mai folosit este cel de “biofilm task force” ce consta într-o echipă și un plan dedicate identificării, prevenirii și eliminării biofilmelor.
O strategie eficientă include:
Prevenția este întotdeauna mai simplă și mai puțin costisitoare decât remedierea. Un plan de igienizare eficient include nu doar proceduri, ci și produse profesionale testate, adaptate riscurilor din industria alimentara. Recomandarea Romsales în ceea ce privește ustensilele HACCP sunt produsele din gama Vikan, care sunt proiectate pentru industria alimentară și respectă standardele de igienă impuse.
Recomandari din gama Vikan:

Concluzie
Biofilmele reprezintă o provocare majoră pentru siguranța alimentară, dar și o oportunitate pentru companiile care vor să își îmbunătățească standardele de igienă.
Prin înțelegerea modului în care se formează și prin implementarea unei strategii eficiente, orice fabrică alimentară poate reduce riscurile, crește performanța și proteja consumatorii.
Folosim module cookie proprii și ale terților în scopuri analitice și pentru a-ți prezenta publicitate și conținut personalizat pe baza unui profil elaborat în concordanță cu obiceiurile tale de navigare.
Prin click pe "ACCEPT TOATE", acceptati folosirea tuturor Tehnologiilor de tip Cookie. Prin click pe "ACCEPT DOAR ESENTIALE" nu se vor folosi alte cookie in afara de cele strict necesare pentru functionarea website-ului.
Pentru mai multe informații consultă politica de confidențialitate.