Industria alimentara este un domeniu important al economiei, pentru ca asigura hrana zilnica a intregii populatii. Persoanele care activeaza in domeniu trebuie sa faca eforturi sustinute nu doar in vederea producerii unor alimente hranitoare si cu pret accesibil, ci si pentru aplicarea acelor proceduri care sa asigure respectarea standardelor de curatenie, atat in ceea ce priveste spatiile in care se desfasoara activitatea, cat si cu privire la personalul angajat.
Aceste elemente sunt de o importanta strategica in garantarea unui lant alimentar complet sigur, care sa nu genereze riscuri pentru sanatatea consumatorilor. De la manipularea materiilor prime si pana la amenajarea facilitatilor de productie si la distributia finala, fiecare faza trebuie sa se desfasoare in conditii de stricta igiena in vederea eliminarii riscurilor de contaminare a alimentelor cu substante chimice sau biologice periculoase.

De-a lungul istoriei omenirii, bolile digestive si intoxicatiile alimentare au reprezentat o problema majora, principalul motiv fiind igiena defectuoasa din domeniul industriei alimentare. In momentul in care stiinta a ajuns la un nivel in care a identificat sursa acestor probleme, organele legislative au impus o serie de reguli care aveau drept principal scop tinerea sub control a acestor riscuri, dorindu-se chiar sa se ajunga la eliminarea lor in totalitate.
In urma acestor eforturi, in tarile civilizate ale lumii a fost impus un ansamblu de reguli si standarde cu rol de a asigura conditii sanitare optime pe parcursul intregului proces de productie, manipulare si distribuire a alimentelor. Aspectele cuprinse in acest ansamblu sunt exhaustive, de la instalarea si intretinerea echipamentelor, curatenia spatiilor de productie, manipularea si depozitarea materiilor prime, educatia igienica a personalului si pana la monitorizarea constanta a calitatii desavarsite a produselor finale.
Legislatia statului roman cu privire la securitatea sanitara din industria alimentara este considerata una superioara, fiind in acord cu regulile Uniunii Europene in acest sens. Printre aceste legi si regulamente se numara:
Toate aceste documente legislative au fost implementate cu scopul uniformizarii domeniului la nivel european, in acest sens utilizandu-se regulamentul numarul 852 pe 2004, care stabileste cerintele generale de igiena in domeniul alimentar. Astfel, orice companie ce activeaza in domeniul industriei alimentare trebuie sa puna la punct un ghid de bune practici de igiena, cunoscut in limbaj de specialitate sub acronimul HACCP. Prin intermediul acestuia se reuseste identificarea tuturor riscurilor ce pot aparea in acest domeniu si se precizeaza metodele de prevenire si de manageriere a acestora. La baza sistemului HACCP se afla sapte principii esentiale:
Respectarea normelor de igiena in industria alimentara nu este un simplu demers inutil, ci indeplineste roluri esentiale pentru toate partile implicate in lantul alimentar, de la producatorul de materie prima si pana la consumatorul final. Printre aspectele cheie ce pot fi evidentiate in acest sens se numara:

Curatenia in industria alimentara este o necesitate nu doar din punct de vedere al respectarii regulilor si ordinelor legislative, ci si ca metoda ideala de producere a unor alimente de calitate superioara, care sa fie alese cu predispozitie de clienti. Toti participantii la activitatea de productie din acest domeniu, de la proprietarii fermelor, atelierelor si fabricilor de productie si pana la angajatii ce indeplinesc diferite sarcini, trebuie sa cunoasca si sa aplice cu precizie acele reguli care nu doar ca sunt impuse, ci au si un rol de asigurare a calitatii desavarsite a produselor oferite spre vanzare.
Regulile de igiena au fost introduse de la inceputul istoriei omenirii, acestea devenind treptat un adevarat ghid al bunastarii prin eliminarea acelor surse potential periculoase, ce ar putea afecta sanatatea umana. Aceste masuri sunt cu atat mai importante cu cat, in industria alimentara, o singura greseala poate duce la afectarea unui numar semnificativ de oameni ce ajung sa consume un lot format din mii sau zeci de mii de produse ce nu sunt corespunzatoare.
Antreprenorii din industria alimentara trebuie sa puna la punct un proces precis de instruire si implementare a acestor reguli pentru a obtine siguranta ca intreg personalul le respecta si pretuieste. Printre masurile recomandate in acest sens se numara:
Spatiile de productie si depozitare din industria alimentara trebuie sa fie pastrate intr-o stare de igiena desavarsita in vederea prevenirii contaminarilor si a asigurarii producerii de alimente sigure si de calitate. Eforturile in acest sens trebuie sa fie sustinute, pentru ca exista numeroase momente in care starea de igiena poate fi afectata din pricina personalului numeros ce lucreaza, de obicei, in astfel de spatii, a folosirii unor echipamente si dispozitive variate, care pot adaposti substante contaminante si a existentei unor substante cu potential periculos, care ar putea ajunge in alimentele ce sunt destinate vanzarii. Pentru a elimina riscurile, specialistii in igiena recomanda luarea unor masuri importante:
Obtinerea unor spatii igienizate corespunzator in diversele firme ce activeaza in domeniul alimentar trebuie sa fie o preocupare continua a factorilor de decizie. In acest sens eforturile trebuie indreptate in doua directii. In primul rand, este necesara instruirea personalului care va realiza activitatile de curatenie si igienizare in asa fel incat sa cunoasca principiile generale ce se aplica si modalitatile practice prin care sa obtina rezultate pozitive. In al doilea rand, persoanele care realizeaza igiena periodica trebuie sa aiba la dispozitie un echipament modern, care sa ofere rezultate garantate si, in acelasi timp, sa poata fi utilizate cu usurinta, cu un efort minim. Mai mult decat atat, uneltele si accesoriile trebuie alese in vederea asigurarii unei durabilitati sporite in timp, fara a aparea degradari ce micsoreaza eficienta lor. Printre cele mai utile astfel de unelte si accesorii se numara:
In concluzie, implementarea unui sistem de igienizare a spatiilor si personalului din industria alimentara este o masura obligatorie, ce trebuie aplicata cu atentie, in vederea evitarii contaminarii alimentelor si a declansarii unor probleme de sanatate in randul consumatorilor.
Folosim module cookie proprii și ale terților în scopuri analitice și pentru a-ți prezenta publicitate și conținut personalizat pe baza unui profil elaborat în concordanță cu obiceiurile tale de navigare.
Prin click pe "ACCEPT TOATE", acceptati folosirea tuturor Tehnologiilor de tip Cookie. Prin click pe "ACCEPT DOAR ESENTIALE" nu se vor folosi alte cookie in afara de cele strict necesare pentru functionarea website-ului.
Pentru mai multe informații consultă politica de confidențialitate.