Viața cotidiană actuală este caracterizată de agitație și stres, eliberarea de aceste elemente putând fi facută deseori prin momentele de răsfăț și de bucuria gustului oferite printr-o vizită la cofetărie. Clienții acestei afaceri sunt tot mai numeroși, pentru că mare parte dintre ei au renunțat la prepararea dulciurilor favorite acasă, preferând, în schimb, să achiziționeze produsele gata făcute în laboratoarele de cofetărie din oraș. Deschiderea unui astfel de business reprezintă o reală oportunitate de construire a unei afaceri profitabile, care să îmbine pasiunea pentru dulciuri cu posibilitatea obținerii unui profit însemnat. Succesul nu este, însă, garantat, deoarece concurența rămâne destul de aprigă în domeniu. Specialiștii în economie recomandă ca obligatorie, mai ales pentru începători, trecerea prin etapa inițială de planificare și documentare a afacerii. Aceasta trebuie urmată mai apoi de amenajarea spațiului necesar prin utilizarea unor echipamente și accesorii profesionale, de calitate superioară, care să facă față cererilor diverse. Articolul următor poate fi considerat un ghid util în aceasta direcție, pentru că prezintă într-un mod ușor de abordat importanța planului de afaceri în dezvoltarea unui laborator de cofetărie și demersul birocratic ce trebuie parcurs în vederea obținerii actelor și autorizațiilor necesare. În plus, se vor consulta sfaturi cu privire la amenajarea și echiparea spațiului, la echiparea cofetariei cu cele necesare și la modalitatea recomandată de obținere a unui înalt grad de siguranța alimentară și de respectare a normelor de igiena.
Cuprins:
- Planul de afacere al unei cofetării, instrument pentru planificare și documentare
- Importanța planului de afacere al unei cofetării pentru dezvoltarea unui business viabil
- Autorizațiile și actele necesare pentru deschiderea unui laborator de cofetărie
- Amenajarea și echiparea spațiului unei afaceri tip cofetărie de succes
- Amenajarea spațiului unei afaceri de tip cofetărie
- Echipamentele și accesoriile necesare pentru deschiderea unui laborator de cofetărie
- Despre planul de afacere pentru cofetărie, recomandări pentru obținerea siguranței alimentare și respectarea normelor de igienă
1. Planul de afacere al unei cofetarii. Instrument pentru planificare și documentare
Creșterea șanselor de succes în ceea ce privește deschiderea unui laborator de cofetărie în România depinde de numeroase elemente, nu numai de calitatea prăjiturilor oferite, așa cum s-ar putea crede. Printre cele care asigură succesul se numară și elaborarea unui plan de afaceri detaliat pentru o cofetarie, care să fie un ghid pentru organizarea viitoare, concomitent cu o analiză de piața exhaustivă. Pe baza ei se pot înțelege preferințele clienților și se pot alege acele produse care au șanse maxime de a fi cerute. Importantă este și etapa de realizare a structurii juridice pe baza căreia va funcționa cofetăria și obținerea tuturor actelor și autorizațiilor necesare practicării activității.
1.1. Importanța planului de afacere al unei cofetării pentru dezvoltarea unui business viabil
Planul de afaceri este un instrument fundamental al oricarui business, deoarece prin intermediul lui se obtine acces la cateva elemente care au o contributie decisiva in organizarea unei afaceri profitabile:
- Pe baza unui plan de afaceri bine întocmit se pot clarifica precis obiectivele și direcția urmarită. Un astfel de document este util, fie că este vorba despre un nou laborator de cofetărie, fie despre dezvoltarea unei afaceri deja înființate prin creșterea vânzărilor, extinderea pe noi piețe sau generarea unei identități de marcă puternică;
- Planul de afaceri oferă posibilitatea evaluării fezabilității și a riscurilor demersului. Prin această caracteristică este posibilă identificarea elementelor care pot pune în pericol succesul și luarea măsurilor necesare în vederea minimizării acestora;
- Planul de afaceri este în același timp un document util în planificarea financiară a investiției. Prin estimarea realistă a costurilor, a proiecțiillor de venituri și cheltuieli și a rentabilității și punctului de echilibru se poate genera o imagine clară legată de necesitățile financiare;
- Prin utilizarea planului de afaceri se poate obține finanțare, băncile solicitând de regulă un astfel de document sau pot fi atrași investitori care sunt dispuși să ofere bani, în cazul în care sunt convinși de viabilitatea proiectului;
- Planul de afaceri este util și după începerea activității, pentru că poate fi utilizat ca ghid pentru luarea deciziilor. Afaceriștii începători, în special, pot beneficia de acest document pentru urmărirea cu precizie a obiectivelor și strategiilor stabilite.
1.2. Autorizațiile și actele necesare pentru deschiderea unui laborator de cofetărie
Pentru funcționarea legală a unui laborator de cofetărie este necesar să se parcurgă etapa de realizare a unei documentații care să permită practicarea activității fără a exista pericolul primirii unor amenzi semnificative. Cei interesați trebuie să dețină următoarele documente și autorizații pentru deschiderea unei cofetării:
- Înainte de a începe activitatea este necesar să fie înființată o formă juridică, adica o firmă. Soluțiile recomandate în această privință sunt: persoana fizică autorizată, PFA (în acest caz fiind obligatorie deținerea unor competențe profesionale, certificate cu diplomă) sau societatea cu răspundere limitată (SRL);
- Avizul de funcționare primit de la primăria locală;
- Autorizații diverse (sanitară, de mediu, sanitar-veterinară, pentru protecția muncii și pentru prevenirea și stingerea incendiilor);
- Documentul care dovedește încheierea unui contract cu o firmă de salubrizare și pentru una ce oferă servicii de dezinsecție și deratizare;
- Contract cu un laborator care realizează analize ale sortimentelor de prăjituri.
Această etapă nu trebuie să fie neglijată, deoarece există pericolul ca activitatea să nu poata fi desfașurată din cauza lipsei vreunui document sau a neîntocmirii sale corecte. Cei care nu au experiență în această direcție pot apela la firme ce oferă consultanță în afaceri, având garanția corectitudinii demersului.
2. Amenajarea și echiparea spațiului unei afaceri tip cofetarie de succes

Sursa foto: shutterstock.com
Amenajarea și echiparea unei cofetării de succes reprezintă o provocare complexă, dar și captivantă în același timp. În această direcție se va ține cont de numeroase elemente, cum ar fi: alegerea unui spațiu functional, bine poziționat, amenajarea acestuia într-un mod estetic plăcut și dotarea cu echipamentele și accesoriile care permit producerea de prăjituri gustoase și sigure. Toate aceste aspecte trebuie să fie abordate cu atenție și creativitate pentru a crește șansele câștigării unei baze de clienți care se vor întoarce mereu cu plăcere și satisfacție.
2.1. Amenajarea spațiului unei afaceri de tip cofetărie
Un pas esențial în lansarea unei cofetării de succes este alegerea spațiului și amenajarea lui în așa fel încât să răspundă tuturor nevoilor. Printre elementele ce trebuie luate în considerare se numară poziționarea corectă, implementarea unor aspecte estetice și funcționale și utilizarea unor reguli stricte de siguranță alimentară.
- Cofetăriile de succes trebuie să fie asezate strategic, în zone cu trafic pietonal ridicat, ca de exemplu: în apropierea centrelor comerciale, a clădirilor de birouri sau a zonelor rezidențiale aglomerate. Alte lucruri de care trebuie să se țină cont în ce privește locația sunt cele cu privire la accesibilitate, la existența unei parcări și la prezența concurenței în apropiere;
- Designul interior al cofetariei este elementul care atrage în special la prima vizită. Un client va fi îmbiat de atmosfera placută și primitoare, obținută cu ajutorul culorilor, mobilierului, corpurilor de iluminat și a elementelor decorative. Cele mai bune rezultate sunt obținute atunci când cele patru aspecte sunt îmbinate armonios;
- Amenajarea interioară a cofetariei trebuie să fie făcută prin crearea unor zone distincte. Nu trebuie să lipsească zona pentru servirea clienților, cea în care se prepară prăjiturile și cea de depozitare a materiilor prime și a altor echipamente. Zonarea trebuie să fie făcută ținându-se cont de asigurarea unui flux de lucru eficient;
- O importanță deosebită trebuie să fie acordată realizării unui spațiu de expunere a produselor. Achiziția prăjiturilor este făcută, în special, pe baze vizuale, clienții dorind să vadă toate felurile disponibile din care să facă alegerea personală. În acest sens pot fi utilizate vitrinele frigorifice speciale pentru cofetărie, care reușesc să prezinte și să păstreze în același timp, în siguranță, preparatele;
- Majoritatea clienților doresc să consume preparatele la locul achiziției și, din acest motiv, este util să se amenajeze o zonă confortabilă, în care pot fi savurate prăjiturile și se poate socializa.
2.2. Echipamentele și accesoriile necesare pentru deschiderea unui laborator de cofetărie
Deschiderea unei cofetării presupune și achiziția unor echipamente și accesorii potrivite în vederea asigurării unei producții eficiente și de calitate. În acest sens se recomandă folosirea variantelor profesionale, deoarece doar acestea pot face față cerințelor și vor putea funcționa ireprosabil o lungă perioadă de timp la un nivel de utilizare intens. În cadrul listei cu echipamente și accesorii absolut necesare pentru deschiderea unui laborator de cofetărie se număra:
- Cuptoarele pentru coacere sunt folosite pentru prepararea prăjiturilor, biscuiților sau a altor produse de patiserie. Cele mai bune rezultate se obtin prin folosirea variantelor electrice dotate cu control fin al temperaturii si umiditatii, cu ajutorul carora se vor prepara intotdeauna produse deosebite;
- Mixerele si malaxoarele sunt echipamente de folos in pregatirea aluatului, cremelor si altor compozitii necesare. Desi aceste activitati pot fi efectuate si manual, prin folosirea acestor dispozitive creste fiabilitatea procesului si calitatea produselor finale;
- Vitrinele frigorifice au rol de a permite expunerea si prezentarea produselor finite in conditii optime de depozitare;
- Ustensilele pentru decorare si finisare au rol de a oferi prajiturilor un aspect atragator;
- Multi clienti vor sa achizitioneze si inghetata. In acest scop pot fi procurate masini de preparat inghetata, daca se prefera aceasta varianta, sau vitrine frigorifice pentru pastrarea produsului deja preparat;
- Echipamentele pentru servirea cafelei sunt de folos, netrebuind sa lipseasca un espressor, cani si cesti de cafea, linguri si alte accesorii pentru prepararea si servirea acestei bauturi;
- Spatiul de depozitare trebuie sa fie bine organizat pentru eficientizarea procesului Utile in acest sens sunt echipamentele pentru depozitarea alimentelor, cum ar fi containerele, rastelurile si cutiile speciale;
- Unii clienti prefera sa consume prajiturile acasa si, din acest motiv, cofetariile trebuie sa fie dotate si cu echipamente pentru livrarea alimentelor, ca de exemplu geanta termoizolanta si cu ambalaje alimentare (caserole, folii, pahare, pungi de catering etc.).
În vederea producerii unor prăjituri gustoase, preferate de cât mai mulți clienți este recomandată procurarea unor ustensile și echipamente pentru prepararea alimentelor de calitate superioară, realizate pentru folosire profesională. Echipamentele casnice nu vor reuși să facă față cerințelor, iar rezultatele nu vor fi cele optime.
3. Despre planul de afacere pentru cofetărie. Recomandări pentru obținerea siguranței alimentare și respectarea normelor de igienă

Sursa foto: shutterstock.com
Deschiderea si operarea unei cofetarii presupun masuri speciale de luat in directia obtinerii sigurantei alimentare si a respectarii tuturor normelor de igiena. Aceste elemente sunt realizate prin instruirea personalului in mod corespunzator si prin intermediul folosirii unor accesorii care sa permita atingerea unui grad inalt de curatenie. Printre recomandarile utile in obtinerea si mentinerea unor standarde ridicate in aceasta directie se numara:
- Personalul trebuie sa fie instruit periodic cu privire la masurile de igiena alimentara si la procedurile pentru siguranta;
- Toate persoanele care ating preparatele trebuie sa aiba o igiena personala ireprosabila. In acest sens este indicat sa se spele regulat mainile cu apa calda si sapun, sa foloseasca prosoape de hartie de calitate si se se poarte echipamente de protectie, cum ar fi manusi de unica folosinta, sorturi, capeline etc.;
- Curatenia zilnica trebuie sa fie efectuata cu ajutorul echipamentelor de curatenie profesionala pentru industria alimentara care sunt special concepute pentru a obtine rezultatele optime de fiecare data;
- Alimentele trebuie sa fie depozitate si manipulate in mod corect. Astfel, acestea trebuie sa fie pastrate la temperaturi recomandate si in recipiente sigure si etanse. Controlul temperaturii este deosebit de important, pentru ca dulciurile se pot altera in cazul in care nu se respecta limitele recomandate;
- Gestionarea deseurilor trebuie sa fie realizata prin implementarea unui sistem eficient, cu ajutorul unor cosuri de gunoi ce trebuie sa fie golite si curate regulat;
- Unii clienti au diferite alergii, consumarea unor alimente putand sa le provoace grave probleme de sanatate. Pentru a evita astfel de evenimente se recomanda gestionarea corecta a alergenilor alimentari in vederea evitarii contaminarii si etichetarea corespunzatoare a tuturor produselor care contin astfel de particule.
In concluzie, infiintarea unui laborator de cofetarie poate deveni inceputul unei afaceri de succes cu conditia respectarii tuturor regulilor cu privire la amenajarea spatiului, procurarea echipamentului profesional si respectarea normelor de igiena si de siguranta alimentara.