Plan de afaceri pentru cofetarie - primii pasi catre un business de succes

Plan de afaceri pentru cofetarie - primii pasi catre un business de succes
Sursa foto: shutterstock.com   Viata cotidiana actuala este caracterizata de agitatie si stres, eliberarea de aceste elemente putand fi facuta deseori prin momentele de rasfat si de bucuria gustului oferite printr-o vizita la cofetarie. Clientii acestei afaceri sunt tot mai numerosi, pentru ca mare parte dintre ei au renuntat la prepararea dulciurilor favorite acasa, preferand, in schimb, sa achizitioneze produsele gata facute in laboratoarele de cofetarie din oras. Deschiderea unui astfel de business reprezinta o reala oportunitate de construire a unei afaceri profitabile, care sa imbine pasiunea pentru dulciuri cu posibilitatea obtinerii unui profit insemnat.  Succesul nu este, insa, garantat, deoarece concurenta ramane destul de apriga in domeniu. Specialistii in economie recomanda ca obligatorie, mai ales pentru incepatori, trecerea prin etapa initiala de planificare si documentare a afacerii. Aceasta trebuie urmata mai apoi de amenajarea spatiului necesar prin utilizarea unor echipamente si accesorii profesionale, de calitate superioara, care sa faca fata cererilor diverse.  Articolul urmator poate fi considerat un ghid util in aceasta directie, pentru ca prezinta intr-un mod usor de abordat importanta planului de afaceri in dezvoltarea unui laborator de cofetarie si demersul birocratic ce trebuie parcurs in vederea obtinerii actelor si autorizatiilor necesare. In plus, se vor consulta sfaturi cu privire la amenajarea si echiparea spatiului, la echiparea cofetariei cu cele necesare si la modalitatea recomandata de obtinere a unui inalt grad de siguranta alimentara si de respectare a normelor de igiena.    Cuprins:
  1. Planul de afacere al unei cofetarii - instrument pentru planificare si documentare 1.1. Importanta planului de afacere al unei cofetarii pentru dezvoltarea unui business viabil 1.2. Autorizatiile si actele necesare pentru deschiderea unui laborator de cofetarie
  2. Amenajarea si echiparea spatiului unei afaceri tip cofetarie de succes 2.1. Amenajarea spatiului unei afaceri de tip cofetarie 2.2. Echipamentele si accesoriile necesare pentru deschiderea unui laborator de cofetarie
  3. Despre planul de afacere pentru cofetarie - recomandari pentru obtinerea sigurantei alimentare si respectarea normelor de igiena 
 

1. Planul de afacere al unei cofetarii - instrument pentru planificare si documentare

Cresterea sanselor de succes in ceea ce priveste deschiderea unui laborator de cofetarie in Romania depinde de numeroase elemente, nu numai de calitatea prajiturilor oferite, asa cum s-ar putea crede. Printre cele care asigura succesul se numara si elaborarea unui plan de afaceri detaliat pentru o cofetarie, care sa fie un ghid pentru organizarea viitoare, concomitent cu o analiza de piata exhaustiva. Pe baza ei se pot intelege preferintele clientilor si se pot alege acele produse care au sanse maxime de a fi cerute. Importanta este si etapa de realizare a structurii juridice pe baza careia va functiona cofetaria si obtinerea tuturor actelor si autorizatiilor necesare practicarii activitatii. 

1.1. Importanta planului de afacere al unei cofetarii pentru dezvoltarea unui business viabil

  Planul de afaceri este un instrument fundamental al oricarui business, deoarece prin intermediul lui se obtine acces la cateva elemente care au o contributie decisiva in organizarea unei afaceri profitabile:
  • - Pe baza unui plan de afaceri bine intocmit se pot clarifica precis obiectivele si directia urmarita. Un astfel de document este util, fie ca este vorba despre un nou laborator de cofetarie, fie despre dezvoltarea unei afaceri deja infiintate prin cresterea vanzarilor, extinderea pe noi piete sau generarea unei identitati de marca puternica;
  • - Planul de afaceri ofera posibilitatea evaluarii fezabilitatii si a riscurilor demersului. Prin aceasta caracteristica este posibila identificarea elementelor care pot pune in pericol succesul si luarea masurilor necesare in vederea minimizarii acestora;
  • - Planul de afaceri este in acelasi timp un document util in planificarea financiara a investitiei. Prin estimarea realista a costurilor, a proiectiillor de venituri si cheltuieli si a rentabilitatii si punctului de echilibru se poate genera o imagine clara legata de necesitatile financiare;
  • - Prin utilizarea planului de afaceri se poate obtine finantare, bancile solicitand de regula un astfel de document sau pot fi atrasi investitori care sunt dispusi sa ofere bani doar in cazul in care sunt convinsi de viabilitatea proiectului;
  • - Planul de afaceri este util si dupa inceperea activitatii, pentru ca poate fi utilizat ca ghid pentru luarea deciziilor. Afaceristii incepatori, in special, pot beneficia de acest document pentru urmarirea cu precizie a obiectivelor si strategiilor stabilite.

1.2. Autorizatiile si actele necesare pentru deschiderea unui laborator de cofetarie

Pentru functionarea legala a unui laborator de cofetarie este necesar sa se parcurga etapa de realizare a unei documentatii care sa permita practicarea activitatii fara a exista pericolul primirii unor amenzi semnificative. Cei interesati trebuie sa detina urmatoarele documente si autorizatii pentru deschiderea unei cofetarii:
  • - Inainte de a incepe activitatea este necesar sa fie infiintata o forma juridica, adica o firma. Solutiile recomandate in aceasta privinta sunt persoana fizica autorizata, PFA (in acest caz fiind obligatorie detinerea unor competente profesionale, certificate cu diploma) sau societatea cu raspundere limitata (SRL);
  • - Avizul de functionare primit de la primaria locala;
  • - Autorizatii diverse (sanitara, de mediu, sanitar-veterinara, pentru protectia muncii si pentru prevenirea si stingerea incendiilor);
  • - Documentul care dovedeste incheierea unui contract cu o firma de salubrizare si pentru una ce ofera servicii de dezinsectie si deratizare;
  • - Contract cu un laborator care realizeaza analize ale sortimentelor de prajituri.
  Aceasta etapa nu trebuie sa fie neglijata, deoarece exista pericolul ca activitatea sa nu poata fi desfasurata din cauza lipsei vreunui document sau a neintocmirii sale corecte. Cei care nu au experienta in aceasta directie pot apela la firme ce ofera consultanta in afaceri, avand garantia corectitudinii demersului. 

2. Amenajarea si echiparea spatiului unei afaceri tip cofetarie de succes

Sursa foto: shutterstock.com   Amenajarea si echiparea unei cofetarii de succes reprezinta o provocare complexa, dar si captivanta in acelasi timp. In aceasta directie se va tine cont de numeroase elemente, cum ar fi alegerea unui spatiu functional, bine pozitionat, amenajarea acestuia intr-un mod estetic placut si dotarea cu echipamentele si accesoriile care permit producerea de prajituri gustoase si sigure. Toate aceste aspecte trebuie sa fie abordate cu atentie si creativitate pentru a creste sansele castigarii unei baze de clienti care se vor intoarce mereu cu placere si satisfactie. 

2.1. Amenajarea spatiului unei afaceri de tip cofetarie

Un pas esential in lansarea unei cofetarii de succes este alegerea spatiului si amenajarea lui in asa fel incat sa raspunda tuturor nevoilor. Printre elementele ce trebuie luate in considerare se numara pozitionarea corecta, implementarea unor aspecte estetice si functionale si utilizarea unor reguli stricte de siguranta alimentara. 
  • - Cofetariile de succes trebuie sa fie asezate strategic, in zone cu trafic pietonal ridicat, ca de exemplu in apropierea centrelor comerciale, a cladirilor de birouri sau a zonelor rezidentiale aglomerate. Alte lucruri de care trebuie sa se tina cont in ce priveste locatia sunt cele cu privire la accesibilitate, la existenta unei parcari si la prezenta concurentei in apropiere;
  • - Designul interior al cofetariei este elementul care atrage in special la prima vizita. Un client va fi imbiat de atmosfera placuta si primitoare, obtinuta cu ajutorul culorilor, mobilierului, corpurilor de iluminat si a elementelor decorative. Cele mai bune rezultate sunt obtinute atunci cand cele patru aspecte sunt imbinate armonios;
  • - Amenajarea interioara a cofetariei trebuie sa fie facuta prin crearea unor zone distincte. Nu trebuie sa lipseasca zona pentru servirea clientilor, cea in care se prepara prajiturile si cea de depozitare a materiilor prime si a altor echipamente. Zonarea trebuie sa fie facuta tinandu-se cont de asigurarea unui flux de lucru eficient;
  • - O importanta deosebita trebuie sa fie acordata realizarii unui spatiu de expunere a produselor. Achizitia prajiturilor este facuta, in special, pe baze vizuale, clientii dorind sa vada toate felurile disponibile din care sa faca alegerea personala. In acest sens pot fi utilizate vitrinele frigorifice speciale pentru cofetarie, care reusesc sa prezinte si sa pastreze in acelasi timp, in siguranta, preparatele;
  • - Majoritatea clientilor doresc sa consume preparatele la locul achizitiei si, din acest motiv, este util sa se amenajeze o zona confortabila, in care pot fi savurate prajiturile si se poate socializa.

2.2. Echipamentele si accesoriile necesare pentru deschiderea unui laborator de cofetarie

Deschiderea unei cofetarii presupune si achizitia unor echipamente si accesorii potrivite in vederea asigurarii unei productii eficiente si de calitate. In acest sens se recomanda folosirea variantelor profesionale, deoarece doar acestea pot face fata cerintelor si vor putea functiona ireprosabil o lunga perioada de timp la un nivel de utilizare intens. In cadrul listei cu echipamente si accesorii absolut necesare pentru deschiderea unui laborator de cofetarie se numara:
  • - Cuptoarele pentru coacere sunt folosite pentru prepararea prajiturilor, biscuitilor sau a altor produse de patiserie. Cele mai bune rezultate se obtin prin folosirea variantelor electrice dotate cu control fin al temperaturii si umiditatii, cu ajutorul carora se vor prepara intotdeauna produse deosebite;
  • - Mixerele si malaxoarele sunt echipamente de folos in pregatirea aluatului, cremelor si altor compozitii necesare. Desi aceste activitati pot fi efectuate si manual, prin folosirea acestor dispozitive creste fiabilitatea procesului si calitatea produselor finale;
  • - Vitrinele frigorifice au rol de a permite expunerea si prezentarea produselor finite in conditii optime de depozitare;
  • - Ustensilele pentru decorare si finisare au rol de a oferi prajiturilor un aspect atragator;
  • - Multi clienti vor sa achizitioneze si inghetata. In acest scop pot fi procurate masini de preparat inghetata, daca se prefera aceasta varianta, sau vitrine frigorifice pentru pastrarea produsului deja preparat;
  • - Echipamentele pentru servirea cafelei sunt de folos, netrebuind sa lipseasca un espressor, cani si cesti de cafea, linguri si alte accesorii pentru prepararea si servirea acestei bauturi;
  • - Spatiul de depozitare trebuie sa fie bine organizat pentru eficientizarea procesului Utile in acest sens sunt echipamentele pentru depozitarea alimentelor, cum ar fi containerele, rastelurile si cutiile speciale;
  • - Unii clienti prefera sa consume prajiturile acasa si, din acest motiv, cofetariile trebuie sa fie dotate si cu echipamente pentru livrarea alimentelor, ca de exemplu geanta termoizolanta si cu ambalaje alimentare (caserole, folii, pahare, pungi de catering etc.).
  In vederea producerii unor prajituri gustoase, preferate de cat mai multi clienti, este recomandata procurarea unor ustensile si echipamente pentru prepararea alimentelor de calitate superioara, realizate pentru folosire profesionala. Echipamentele casnice nu vor reusi sa faca fata cerintelor, iar rezultatele nu vor fi cele optime.  

3. Despre planul de afacere pentru cofetarie - recomandari pentru obtinerea sigurantei alimentare si respectarea normelor de igiena 

Sursa foto: shutterstock.com   Deschiderea si operarea unei cofetarii presupun masuri speciale de luat in directia obtinerii sigurantei alimentare si a respectarii tuturor normelor de igiena. Aceste elemente sunt realizate prin instruirea personalului in mod corespunzator si prin intermediul folosirii unor accesorii care sa permita atingerea unui grad inalt de curatenie. Printre recomandarile utile in obtinerea si mentinerea unor standarde ridicate in aceasta directie se numara:
  • - Personalul trebuie sa fie instruit periodic cu privire la masurile de igiena alimentara si la procedurile pentru siguranta;
  • - Toate persoanele care ating preparatele trebuie sa aiba o igiena personala ireprosabila. In acest sens este indicat sa se spele regulat mainile cu apa calda si sapun, sa foloseasca prosoape de hartie de calitate si se se poarte echipamente de protectie, cum ar fi manusi de unica folosinta, sorturi, capeline etc.;
  • - Curatenia zilnica trebuie sa fie efectuata cu ajutorul echipamentelor de curatenie profesionala pentru industria alimentara care sunt special concepute pentru a obtine rezultatele optime de fiecare data;
  • - Alimentele trebuie sa fie depozitate si manipulate in mod corect. Astfel, acestea trebuie sa fie pastrate la temperaturi recomandate si in recipiente sigure si etanse. Controlul temperaturii este deosebit de important, pentru ca dulciurile se pot altera in cazul in care nu se respecta limitele recomandate;
  • - Gestionarea deseurilor trebuie sa fie realizata prin implementarea unui sistem eficient, cu ajutorul unor cosuri de gunoi ce trebuie sa fie golite si curate regulat;
  • - Unii clienti au diferite alergii, consumarea unor alimente putand sa le provoace grave probleme de sanatate. Pentru a evita astfel de evenimente se recomanda gestionarea corecta a alergenilor alimentari in vederea evitarii contaminarii si etichetarea corespunzatoare a tuturor produselor care contin astfel de particule.
  In concluzie, infiintarea unui laborator de cofetarie poate deveni inceputul unei afaceri de succes cu conditia respectarii tuturor regulilor cu privire la amenajarea spatiului, procurarea echipamentului profesional si respectarea normelor de igiena si de siguranta alimentara.   
Share articol:

Alte articole care te-ar putea interesa

Lista de produse

Folosim module cookie proprii și ale terților în scopuri analitice și pentru a-ți prezenta publicitate și conținut personalizat pe baza unui profil elaborat în concordanță cu obiceiurile tale de navigare.

Prin click pe "ACCEPT TOATE", acceptati folosirea tuturor Tehnologiilor de tip Cookie. Prin click pe "ACCEPT DOAR ESENTIALE" nu se vor folosi alte cookie in afara de cele strict necesare pentru functionarea website-ului.

Pentru mai multe informații consultă politica de confidențialitate.