Sustenabilitatea - recomandari utile pentru afaceri durabile in HoReCa si in alte domenii

Sustenabilitatea - recomandari utile pentru afaceri durabile in HoReCa si in alte domenii
Sursa foto: shutterstock.com Industria HoReCa este una dintre partile semnificative ale economiei globale, in acest domeniu fiind implicati numerosi oameni de afaceri si clienti - hotelurile, restaurantele si cafenelele fiind tipuri de afaceri des intalnite in majoritatea localitatilor din tara. Acest domeniu este generator de profituri, insa in acelasi timp mare consumator de energie si producator de deseuri, elemente ce influenteaza in mod negativ sanatatea mediului inconjurator.  Aceste caracteristici provocatoare sunt caracteristice si altor domenii, precum cel medical, industria alimentara, transporturile etc. In conditiile in care schimbarile climatice si degradarea mediului se afla in centrul preocuparilor majoritatii oamenilor devine obligatorie luarea unor masuri prin care afacerile din acest sector sa adopte o abordare sustenabila pentru dezvoltarea unor business-uri durabile.  Intreg sistemul economic se confrunta cu provocari insemnate legate de gestionarea corecta a resurselor, de reducerea cantitatilor de deseuri generate si de efectele negative asupra sistemelor locale. Pentru a manageria in mod corespunzator aceste probleme se impune  abordarea holistica si aplicarea unor strategii inovatoare pentru promovarea sustenabilitatii in acest domeniu.  Articolul de mai jos ofera posibile solutii ce pot fi luate in considerare de factorii de decizie din industrie pentru reducerea urmarilor negative asupra mediului inconjurator conomitent cu obtinerea unor beneficii economice semnificative. Altfel, acestia pot consulta definitia conceptelor de sustenabilitate si dezvoltare sustenabila, strategiile ce pot fi aplicate in aria de actiune pentru construirea unor afaceri prospere, dar si beneficiile si provocarile de care se pot lovi in acest demers.   Cuprins:
  1. Sustenabilitatea - ce este si care sunt caracteristicile ei
1.1. Definitia conceptelor de sustenabilitate si dezvoltare sustenabila 1.2. Ce inseamna sustenabil in mediul de afaceri
  1. Strategii pentru afaceri sustenabile in HoReCa si alte domenii
2.1. Sustenabilitatea afacerii - gestionarea resurselor  2.2. Promovarea sustenabilitatii unei afaceri prin reducerea amprentei de carbon 2.3. Reducerea cantitatii de deseuri pentru sustenabilitatea unei firme
  1. Beneficii si provocari ale sustenabilitatii financiare in domeniul HoReCa si in sistemul medical
 

1. Sustenabilitate - ce este si care sunt caracteristicile ei

Sursa foto: shutterstock.com   Dupa sute de ani de evolutie economica necontrolata, facuta in defavoarea mediului inconjurator, omenirea a constientizat urmarile ce pot fi observate prin elemente precum degradarea naturii, modificari climatice periculoase si epuizarea resurselor naturale. Aceste informatii au dus la aparitia unor concepte fundamentale noi, printre care se numara si sustenabilitatea, ce este vazuta ca o modalitate corecta de satisfacere a nevoilor actuale, fara a pune in pericol capacitatea generatiilor ce vor veni de a-si satisface propriile nevoi. 

1.1 Definitia conceptelor de sustenabilitate si dezvoltare sustenabila

Sustenabilitatea si dezvoltarea durabila sunt doua concepte care impartasesc acelasi scop comun, si anume de asigurare a unui viitor echitabil si prosper pentru oameni si pentru mediul inconjurator. Ambele concepte sunt abordari complexe prin care se incearca realizarea unui echilibru stabil intre aspecte economice, sociale si de mediu, dar exista intre ele si anumite deosebiri ce trebuie sa fie luate in calcul.  Astfel, primul concept are in vedere, mai ales, aspecte legate de mediu si de protejarea ecosistemelor, la care se adauga folosirea rationala a resurselor naturale, pe cand al doilea cuprinde si alte dimensiuni, cum ar fi sustenabilitatea economica sau financiara si sociala, prin care se doreste imbunatatirea calitatii vietii umane si o crestere economica echitabila si incluziva.   

1.2. Ce inseamna sustenabil in mediul de afaceri

Sustenabilitatea in mediul de afaceri este o directie actuala, ce este inteleasa prin acea modalitate de desfasurare a unei activitati economice, astfel incat mediul inconjurator sa fie protejat, bunastarea comunitatilor sa fie sporita, iar societatea in ansamblu sa aiba doar de castigat. Adoptarea acestui model in diversele industrii este realizata prin integrarea unor practici si valori de mediu, sociale si economice in toate aspectele operationale si decizionale ale companiei.    Tranzitia catre modelul de afaceri sustenabil ofera avantaje reale, printre care pot fi amintite:
  • - Protejarea mediului. Afacerile care adopta practici sustenabile contribuie la protejarea ecosistemelor, a biodiversitatii si la reducerea amprentei de carbon;
  • - Responsabilitatea sociala. Afacerile sustenabile isi desfasoara activitatea luand in considerare efectele pe care le creeaza asupra comunitatilor locale. Prin diverse actiuni, firmele se angajeaza sa imbunatateasca viata de aici;
  • - Avantajul competitiv. Consumatorii sunt din ce in ce mai constienti de importanta sustenabilitatii si aleg cu precadere serviciile si produsele acelor firme care dovedesc un astfel de comportament;
  • - Reducerea costurilor. Sustenabilitatea inseamna de cele mai multe ori o folosire rationala a resurselor, ceea ce ofera si o importanta reducere a costurilor operationale pe termen lung;
  • - Acces la finantare si investitii. Firmele sustenabile obtin in cele mai multe cazuri finantari mai usor decat cele care actioneaza dupa vechi modele nesustenabile.

2.Strategii pentru afaceri sustenabile in HoReCa si alte domenii

Sursa foto: shutterstock.com   In ultimele decenii, preocuparile legate de mediu si de responsabilitate sociala au devenit parte integranta a lumii afacerilor. Intreg sistemul economic este obligat sa adopte strategii sustenabile si responsabile pentru a raspunde in mod pozitiv presiunilor legislative tot mai mari. Industria ospitalitatii si cea a serviciilor medicale, domenii care in mod traditional sunt mari consumatore de resurse si generatore majoer de deseuri trebuie sa adopte strategii moderne si inovatoare si sa promoveze modele de afaceri durabile si responsabile. 

2.1. Sustenabilitatea afacerii - gestionarea resurselor

Domeniul HoReCa si sistemul medical sunt cunoscute ca mari consumatoare de resurse cum ar fi apa, energia si materiile prime. Risipa in aceasta privinta se manifesta nu doar prin cheltuieli financiare inutile, ci si prin influentarea negativa a mediului inconjurator, in conditiile in care de cele mai multe ori folosirea acestor resurse se face prin utilizarea combustibililor fosili a caror ardere polueaza mediul inconjurator si contribuie la incalzirea climatica. Din fericire, este posibila folosirea unor strategii eficiente, care sa optimizeze aceste probleme intr-un mod responsabil si echitabil, fara a se pune in pericol profitabilitatea.  Printre aceste solutii usor de aplicat, ce ofera rezultate vizibile si imediate si care nu necesita investitii masive se numara:
  • - Reducerea consumului de energie. Energie electrica este un element care ofera confort si functionalitate in hoteluri, restaurante si cafenele. Reducerea consumului in acest sens se impune nu doar pentru a tine costurile sub control, ci si pentru a nu influenta in mod negativ mediul. Solutiile sunt inlocuirea echipamentelor mari consumatoare cu unele moderne si eficiente, instalarea unor sisteme de generare alternativa a curentului electric (panouri solare, fotovoltaice, instalatii eoliene) si economisirea energiei prin inchiderea acelor echipamente atunci cand nu se impune folosirea lor;
  • - Gestionarea eficienta a stocurilor. Domeniul HoReCa  si cel al serviciilor medicale diverse sunt cunoscute pentru risipa alimentara ca urmare a consumului ineficient si a perisabilitatii unor produse. Prin implementarea unui sistem modern de management a stocurilor si prin optimizarea meniurilor si a portiilor este posibila reducerea cantitatilor de alimente aruncate. Tot in aceasta directie se poate aminti donarea alimentelor neconsumate sau ce se apropie de termenul de expirare si compostarea resturilor in vederea obtinerii unor avantaje economice;
  • - Reducerea cantitatii de deseuri generate. In mod traditional sectoarele sunt mari generatore de deseuri, in special din cauza folosirii diverselor obiecte din plastic, de unica folosinta, ce ajung apoi la gropile de gunoi sau, mai rau, direct in natura. O strategie utila in acest sens este reprezentata de inlocuirea acestor obiecte cu unele realizate din produse biodegradabile, cum ar fi caserolele si cutiile de carton, tacamurile si pungile de catering biodegradabile etc.
  Afacerile din domeniul HoReCa si din sistemul medical ce adopta astfel de strategii proactive pot sa reduca efectele negative asupra mediului si sa creasca eficienta operationala manifestata prin beneficii economice, reputatie de brand si relatii pozitive cu clientii si comunitatea. 

2.2. Promovarea sustenabilitatii unei afaceri prin reducerea amprentei de carbon

Reducerea amprentei de carbon este o preocupare actuala a majoritatii mediului economic, deoarece exista suficiente observatii care sa dovedeasca legatura dintre cresterea procentului de dioxid de carbon din atmosfera si inmultirea fenomenelor meteorologice severe. Amprenta de carbon reprezinta acea cantitate totala de gaze cu efect de sera emise direct sau indirect de o activitate economica si care se comporta ca o bariera in calea pierderilor de caldura ducand astfel la cresterea temperaturilor la nivel global.  Afacerile din domeniul HoReCa si din alte domenii pot contribui in mod activ la echilibrul climatic prin aplicarea diverselor strategii si practici care sa le permita sa fie responsabile din punct de vedere ambiental. Printre masurile ce pot fi adoptate in acest domeniu, cu rezultate vizibile pentru reducerea amprentei de carbon si pentru promovarea sustenabilitatii se numara:
  • - Cresterea eficientei energetice. Prin inlocuirea echipamentelor mari consumatoare de curent electric (aparate de aer conditionat, frigidere, becuri cu incandescenta, boilere electrice) cu unele moderne si eficiente se pot reduce consumul de energie si emisiile de carbon asociate;
  • - Generarea de energie electrica alternativa. Sistemele de panouri fotovoltaice s-au dovedit de mare ajutor nu doar pentru reducerea costurilor la utilitati, ci si pentru micsorarea amprentei de carbon;
  • - Optimizarea meniului. Prin promovarea unor optiuni alimentare sustenabile, cum ar fi folosirea resurselor locale, consumul de legume si fructe, trecerea la meniuri vegetariene, promovarea alimentelor de sezon, se poate reduce amprenta de carbon asociata cu transportul si depozitarea produselor alimentare;
  • - Gestionarea eficienta a deseurilor. Sustenabilitatea in afaceri inseamna si managerierea corecta a problemei deseurilor. O viata sustenabila inseamna una in care produsele de care nu mai este nevoie sunt reciclate, refolosite sau depozitate in mod corect. Fiecare unitate din domeniul HoReCa precum si cele ce activeaza in domeniul medical (spitale, clinici, cabinete de analize) trebuie sa fie dotate cu o statie de colectare selectiva prin intermediul careia se poate micsora amprenta de carbon.

2.3. Reducerea cantitatii de deseuri pentru sustenabilitatea unei firme

Preocuparile legate de mediu si de responsabilitatea sociala redefinesc modul in care firmele isi desfasoara activitatea. Tot mai multi factori de decizie din domeniu stiu ce inseamna sustenabilitatea unui proiect, cum sa construiasca o afacere sustenabila si cum sa atinga succesul financiar intr-un mod sustenabil. Printre masurile utile in acest sens se numara si cele luate cu privire la reducerea cantitatilor de deseuri generate in urma activitatilor de zi cu zi. Prin acest demers este micsorat efectul negativ asupra sistemelor ecologice concomitent cu obtinerea unor beneficii economice si de imagine.  Deseurile pot proveni din multiple surse, ele poluand solul, aerul si apa. In plus, gestionarea si eliminarea lor duce la costuri operationale crescute si, din acest motiv, se impune luarea unor masuri corespunzatoare in aceasta directie:

3. Beneficii si provocari ale sustenabilitatii financiare in domeniul HoReCa si in sistemul medical

Antreprenorii din aceste domenii trebuie sa se educe cu privire la ce inseamna dezvoltarea sustenabila si care sunt obiectivele ei. Prin detinerea unor informatii utile in acest sens pot fi identificate cu usurinta atat beneficiile aduse de acest demers, cat si provocarile importante, ce trebuie abordate in mod corect pentru minimizarea efectelor negative asupra profitabilitatii.  Printre beneficiile de care se pot bucura afacerile HoReCa care se dezvolta sustenabil se numara:
  • - Imbunatatirea imaginii de brand. Din ce in ce mai multe consumatori si clienti din domeniul HoReCa aleg sa colaboreze cu firmele responsabile din punct de vedere social si de mediu;
  • - Economii financiare. Folosirea unor practici sustenabile ofera posibilitatea reducerii costurilor, exemple in acest sens fiind cresterea eficientei energetice sau gestionarea eficienta a deseurilor;
  • - Acces la segmente de piata noi. O parte importanta dintre clientii HoReCa sunt interesati de protejarea mediului inconjurator, acestia alegand sa colaboreze cu firme care impartasesc aceasta viziune;
  • - Protejarea mediului inconjurator. Acest element este considerat o datorie morala de fiecare persoana interesata de viitorul generatiilor care urmeaza.
  Pentru o abordare completa este necesar sa fie luate in calcul provocarile trecerii la sustenabilitate, printre care se numara:
  • - Costurile initiale ridicate. Implementarea practicilor sustenabile se face de obicei printr-o cheltuiala suplimentara, greu de abordat in cazul firmelor mici si mijlocii;
  • - Schimbarea culturii organizationale. In unele cazuri angajatii se opun modificarilor din diverse motive, element care poate pune in pericol adoptarea practicilor sustenabile;
  • - Reactia clientillor. Unii clienti sunt retincenti la modificarile sustenabile, ca de exemplu la folosirea produselor biodegradabile sau la schimbari in meniuri.
Sistemul medical poate aborda chestiunea sustenabilitatii pentru obtinerea de beneficii majore printre care pot fi amintite reducerea costurilor operationale prin utilizarea de metode diverse (gestionarea corespunzatoare a resurselor materiale si financiare), cresterea reputatiei, alinierea la reglementarile de mediu si reducerea costurilor aferente consumului de energie. Este adevarat ca tranzitia catre sustenabilitate aduce si anumite provocari ce trebuie sa fie luate in considerare, printre acestea numarandu-se necesitatea unor investitii initiale, necesitatea schimbarii comportamenului angajatilor si perioada destul de lunga necesara pentru observarea rezultatelor pozitive.   In concluzie, trecerea la sistemul economic sustenabil in HoReCa si in alte domenii reprezinta o oportunitate reala pentru protejarea mediului inconjurator si pentru obtinerea de beneficii economice. 
Share articol:

Alte articole care te-ar putea interesa

Lista de produse

Folosim module cookie proprii și ale terților în scopuri analitice și pentru a-ți prezenta publicitate și conținut personalizat pe baza unui profil elaborat în concordanță cu obiceiurile tale de navigare.

Prin click pe "ACCEPT TOATE", acceptati folosirea tuturor Tehnologiilor de tip Cookie. Prin click pe "ACCEPT DOAR ESENTIALE" nu se vor folosi alte cookie in afara de cele strict necesare pentru functionarea website-ului.

Pentru mai multe informații consultă politica de confidențialitate.