Industria HoReCa este una dintre părțile semnificative ale economiei globale, în acest domeniu fiind implicați numeroși oameni de afaceri și clienți: hotelurile, restaurantele si cafenelele fiind tipuri de afaceri des întâlnite în majoritatea localităților din țară. Acest domeniu este generator de profituri, însă în același timp mare consumator de energie și producător de deșeuri, elemente ce influențează în mod negativ sănătatea mediului înconjurător.
Aceste caracteristici provocatoare sunt caracteristice și altor domenii, precum celor medicale și alimentare. În conditiile în care schimbările climatice și degradarea mediului se află în centrul preocupărilor majorității oamenilor devine obligatorie luarea unor măsuri prin care afacerile din acest sector să adopte o abordare sustenabilă pentru dezvoltarea unor business-uri durabile. Intreg sistemul economic se confruntă cu provocări însemnate legate de gestionarea corectă a resurselor, de reducerea cantităților de deșeuri generate și de efectele negative asupra sistemelor locale. Pentru a manageria în mod corespunzător aceste probleme se impune abordarea holistică și aplicarea unor strategii inovatoare pentru promovarea sustenabilității în acest domeniu.
Cuprins:
1.1. Definiția conceptelor de sustenabilitate și dezvoltare sustenabilă
1.2. Ce inseamnă sustenabil în mediul de afaceri
2.1. Sustenabilitatea afacerii - gestionarea resurselor
2.2. Promovarea sustenabilității unei afaceri prin reducerea amprentei de carbon
2.3. Reducerea cantității de deșeuri pentru sustenabilitatea unei firme

Sursa foto: shutterstock.com
După sute de ani de evoluție economică necontrolată, facută în defavoarea mediului înconjurator, omenirea a conștientizat urmările ce pot fi observate prin elemente precum: degradarea naturii, modificări climatice periculoase și epuizarea resurselor naturale. Aceste informații au dus la apariția unor concepte fundamentale noi, printre care se numără și sustenabilitatea, ce este vazută ca o modalitate corectă de satisfacere a nevoilor actuale, fără a pune în pericol capacitatea generațiilor ce vor veni de a-și satisface propriile nevoi.
Sustenabilitatea și dezvoltarea durabilă sunt două concepte care împărtășesc același scop comun, și anume de asigurare a unui viitor echitabil și prosper pentru oameni și pentru mediul înconjurător. Ambele concepte sunt abordări complexe prin care se încearcă realizarea unui echilibru stabil între aspecte economice, sociale și de mediu, dar există între ele și anumite deosebiri ce trebuie să fie luate în calcul. Astfel, primul concept are în vedere, mai ales, aspecte legate de mediu și de protejarea ecosistemelor, la care se adaugă folosirea rațională a resurselor naturale, pe când al doilea cuprinde și alte dimensiuni, cum ar fi: sustenabilitatea economică sau financiară și socială, prin care se dorește îmbunătățirea calității vieții umane și o creștere economică echitabilă și incluzivă.
Sustenabilitatea în mediul de afaceri este o direcție actuală, ce este înțeleasă prin acea modalitate de desfășurare a unei activități economice, astfel încât mediul înconjurător să fie protejat, bunăstarea comunităților să fie sporită, iar societatea în ansamblu să aibă doar de câștigat. Adoptarea acestui model în diversele industrii este realizată prin integrarea unor practici și valori de mediu, sociale și economice în toate aspectele operaționale și decizionale ale companiei. Tranziția către modelul de afaceri sustenabil oferă avantaje reale, printre care pot fi amintite:

Sursa foto: shutterstock.com
În ultimele decenii, preocupările legate de mediu și de responsabilitate socială au devenit parte integrantă a lumii afacerilor. Întreg sistemul economic este obligat să adopte strategii sustenabile și responsabile pentru a răspunde în mod pozitiv presiunilor legislative tot mai mari. Industria ospitalității și cea a serviciilor medicale, domenii care în mod tradițional sunt mari consumatoare de resurse și generatoare majore de deșeuri trebuie să adopte strategii moderne și inovatoare și să promoveze modele de afaceri durabile și responsabile.
Domeniul HoReCa și sistemul medical sunt cunoscute ca mari consumatoare de resurse cum ar fi: apa, energia și materiile prime. Risipa în această privință se manifestă nu doar prin cheltuieli financiare inutile, ci și prin influențarea negativă a mediului înconjurator, în condițiile în care de cele mai multe ori folosirea acestor resurse se face prin utilizarea combustibililor fosili a căror ardere poluează mediul înconjurător și contribuie la încălzirea climatică. Din fericire, este posibilă folosirea unor strategii eficiente, care să optimizeze aceste probleme într-un mod responsabil și echitabil, fără a se pune în pericol profitabilitatea. Printre aceste soluții ușor de aplicat, ce oferă rezultate vizibile și imediate și care nu necesită investiții masive se numară:
Afacerile din domeniul HoReCa și din sistemul medical ce adoptă astfel de strategii proactive pot să reducă efectele negative asupra mediului și să crească eficiența operatională manifestată prin beneficii economice, reputație de brand și relații pozitive cu clienții și comunitatea.
Reducerea amprentei de carbon este o preocupare actuală a majorității mediului economic, deoarece există suficiente observații care să dovedească legatura dintre creșterea procentului de dioxid de carbon din atmosferă și înmulțirea fenomenelor meteorologice severe. Amprenta de carbon reprezintă acea cantitate totală de gaze cu efect de seră emise direct sau indirect de o activitate economică și care se comportă ca o barieră în calea pierderilor de caldură ducând astfel la creșterea temperaturilor la nivel global. Afacerile din domeniul HoReCa și din alte domenii pot contribui în mod activ la echilibrul climatic prin aplicarea diverselor strategii și practici care să le permită să fie responsabile din punct de vedere ambiental. Printre masurile ce pot fi adoptate in acest domeniu, cu rezultate vizibile pentru reducerea amprentei de carbon și pentru promovarea sustenabilității se numară:
Preocuparile legate de mediu și de responsabilitatea socială redefinesc modul în care firmele își desfășoară activitatea. Tot mai mulți factori de decizie din domeniu știu ce inseamnă sustenabilitatea unui proiect, cum să construiască o afacere sustenabilă și cum să atingă succesul financiar într-un mod sustenabil. Printre măsurile utile în acest sens se numară și cele luate cu privire la reducerea cantităților de deșeuri generate în urma activităților de zi cu zi. Prin acest demers este micșorat efectul negativ asupra sistemelor ecologice concomitent cu obținerea unor beneficii economice și de imagine. Deșeurile pot proveni din multiple surse, ele poluând solul, aerul și apa. In plus, gestionarea și eliminarea lor duce la costuri operaționale crescute și, din acest motiv, se impune luarea unor măsuri corespunzătoare în această direcție:
Antreprenorii din aceste domenii trebuie să se educe cu privire la ce înseamnă dezvoltarea sustenabilă și care sunt obiectivele ei. Prin deținerea unor informații utile în acest sens pot fi identificate cu ușurință atât beneficiile aduse de acest demers, cât și provocările importante, ce trebuie abordate în mod corect pentru minimizarea efectelor negative asupra profitabilității. Printre beneficiile de care se pot bucura afacerile HoReCa care se dezvolta sustenabil se numara:
Pentru o abordare completă este necesar să fie luate în calcul provocările trecerii la sustenabilitate, printre care se numară:
Sistemul medical poate aborda chestiunea sustenabilității pentru obținerea de beneficii majore printre care pot fi amintite reducerea costurilor operationale prin utilizarea de metode diverse (gestionarea corespunzatoare a resurselor materiale si financiare), creșterea reputației, alinierea la reglementările de mediu și reducerea costurilor aferente consumului de energie. Este adevarat că tranziția către sustenabilitate aduce și anumite provocări ce trebuie să fie luate în considerare, printre acestea numărându-se necesitatea unor investiții inițiale, necesitatea schimbării comportamenului angajaților și perioada destul de lungă necesară pentru observarea rezultatelor pozitive.
În concluzie, trecerea la sistemul economic sustenabil în HoReCa și în alte domenii reprezintă o oportunitate reală pentru protejarea mediului înconjurator si pentru obținerea de beneficii economice.
Folosim module cookie proprii și ale terților în scopuri analitice și pentru a-ți prezenta publicitate și conținut personalizat pe baza unui profil elaborat în concordanță cu obiceiurile tale de navigare.
Prin click pe "ACCEPT TOATE", acceptati folosirea tuturor Tehnologiilor de tip Cookie. Prin click pe "ACCEPT DOAR ESENTIALE" nu se vor folosi alte cookie in afara de cele strict necesare pentru functionarea website-ului.
Pentru mai multe informații consultă politica de confidențialitate.